Szczecin er den største by i det nordvestlige Polen, havneby og samtidig amtsby for det Vestpommerske amt. Byen ligger hovedsageligt på vestsiden af floden Odra. På østsiden af Odra ligger forstæderne. Den ældste del af byen ligger ved selve floden.

Szczecin er en gammel by; en slavisk bebyggelse fandtes her allerede i det 8.århundrede. I de ældste optegnelser kaldes byen Sasin eller Sadzin. I 1124 blev byen kristnet; biskop Otto von Bamberg blev sendt til byen af den polske fyrste Bolesław Krzywousty (“Skævmund”).

Stettin PolenSzczecin var under polsk overhøjhed i flere perioder i sin tidligste historie. Fra 1184-1227 var byen – sammen med resten af Pommern – imidlertid under dansk overhøjhed. De første tysktalende folk kom til Szczecin i det 12.årh. og siden voksede den tyske indflydelse gradvist.
Szczecin fik købstadrettigheder i 1243, og byen blev sæde for en fyrstelig residens. Herefter begyndte byen at spille en betydelig politisk rolle i Pommern. I 1278 blev Szczecin medlem af Hanse-forbundet.

Gryfit-dynastiet regerede i over 500 år i fyrstendømmet Pommern og skabte her en selvstændig stat, der virkede som en stødpude-stat mellem Polen, Brandenburg og Korsridderstaten. Den sidste fyrste af dette dynasti døde barnløs i 1637. I 1648 blev Pommern delt mellem Brandenburg og Sverige; Szczecin kom på svenske hænder.

Ved fredsaftalen i Stockholm 1720 efter den store nordiske krig blev Szczecin indlemmet i Preussen som provinshovedstad i provinsen Pommern. De preussiske myndigheder gjorde Szczecin til et stærkt militært center med kraftige befæstninger omkring byen.

AlejaWyzwolenia1931
Under den 2.verdenskrig blev 60-70 % af bygningerne, 70-80 % af havnen og 90 % af industrivirksomhederne ødelagt. Værst gik det udover de centrale bydele, herunder Den gamle By. Den 26.april 1945 blev Szczecin erobret af den sovjetiske hær, og et polsk bystyre begyndte sit virke den 5.juli 1945.

Szczecin – Stettin Information